Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania   Click to listen highlighted text! Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania Powered By GSpeech
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia 0.00 (0 Votes)
Pn18czerwiec201808:34
Information
Elżbieta Kowalska-nauczycielka języka francuskiego w ZSGD w Poznaniu
5002 hits
Warsztaty kulinarne „Specjalności kuchni francuskiej"

 

  Z okazji Dni Kultury Francuskiej uczniowie naszej szkoły wzięli udział 28 maja  2018 r. w II warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu .Wspólnie z uczniami Szkoły Gastronomicznej i pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych  Pana K. Świerczyńskiego nasi uczniowie przygotowali menu zaproponowane przez kolegów ze Szkoły Gastronomicznej. 

Menu zawierało les entrées  czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser.  Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant au chocolat, les crêpes Suzette oraz la quiche au poulet et aux champignons. Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne,  uczniowie obu szkół utrwalali słownictwo kulinarne w języku francuskim. Dziękuję organizatorom za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę, a w szczególności Panu .K. Świerczyńskiemu, nauczycielowi przedmiotów zawodowych , Pani H. Piaseckiej ,nauczycielce języka francuskiego oraz uczniom w ZSG Poznaniu.

Zaznaczając fragment tekstu, klikając na pojawiający się głośnik, lektor go przeczyta.   Click to listen highlighted text! Zaznaczając fragment tekstu, klikając na pojawiający się głośnik, lektor go przeczyta. Powered By GSpeech

Statystyki strony

Dzisiaj odwiedziło nas osób 584

Wczoraj 863

W tygodniu 4914

W miesiącu 13345

Od początku 2019 roku 1889466

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech