Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania   Click to listen highlighted text! Tekst zostanie przeczytany po zaznaczeniu fragmentu do przeczytania Powered By GSpeech
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia 0.00 (0 Votes)
Pn18czerwiec201808:34
Information
Elżbieta Kowalska-nauczycielka języka francuskiego w ZSGD w Poznaniu
4890 hits
Warsztaty kulinarne „Specjalności kuchni francuskiej"

 

  Z okazji Dni Kultury Francuskiej uczniowie naszej szkoły wzięli udział 28 maja  2018 r. w II warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu .Wspólnie z uczniami Szkoły Gastronomicznej i pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych  Pana K. Świerczyńskiego nasi uczniowie przygotowali menu zaproponowane przez kolegów ze Szkoły Gastronomicznej. 

Menu zawierało les entrées  czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser.  Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant au chocolat, les crêpes Suzette oraz la quiche au poulet et aux champignons. Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne,  uczniowie obu szkół utrwalali słownictwo kulinarne w języku francuskim. Dziękuję organizatorom za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę, a w szczególności Panu .K. Świerczyńskiemu, nauczycielowi przedmiotów zawodowych , Pani H. Piaseckiej ,nauczycielce języka francuskiego oraz uczniom w ZSG Poznaniu.

miniaturki_kadr1.jpg miniaturki_kadr10.jpg miniaturki_kadr2.jpg

miniaturki_kadr3-2.jpg miniaturki_kadr3.jpg miniaturki_kadr4.jpg

miniaturki_kadr5-2.jpg miniaturki_kadr5-3.jpg miniaturki_kadr5.jpg

miniaturki_kadr6.jpg miniaturki_kadr7.jpg miniaturki_kadr8.jpg

miniaturki_kadr8DC4ZHI2.jpg miniaturki_kadr9.jpg miniaturki_kadrMG2SV3OB.jpg

miniaturki_kadrQPF9P27L.jpg miniaturki_kadrW50WYDFZ.jpg

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech